Tudnivalók a jégelőrejelzéssel kapcsolatban


Téli időszakban az Országos Vízjelző Szolgálatnál minden nap délelőtt készül előrejelzés a Duna és a Tisza folyók következő néhány napos jégállapotára. Az említett téli időszak jellemzően november 15-től március 31-ig tart, az időjárástól függően azonban ez akár rövidülhet, akár hosszabbodhat is.

A Duna magyarországi szakasza (Pozsonyig meghosszabbítva) 4, a Tisza magyarországi szakasza pedig 6 előrejelzési szakaszra van felosztva. Az előrejelzés minden esetben az ezen szakaszokon előforduló legerősebb jégjelenséget veszi alapul. Az előrejelzések jeges viszonyok három fokozatát különböztetik meg: jégmentes, zajló jég, álló jég.

Vegyük például a Komárom-Budapest szakaszt. Ha ezen a szakaszon helyenként megfigyelhető/várható zajló jég és álló jég is, akkor az előrejelzésben álló jég fog szerepelni még akkor is, ha az álló jeges rész csak néhány száz méter hosszú, mely hosszúságát tekintve elhanyagolható a teljes Komárom-Budapest szakaszhoz képest.

Az előrejelzés készítésének napján a reggel észlelt és az előrejelzett jégállapot kerül közzétételre. Ez lehet jégmentes, zajló jég, illetve álló jég. Jégmentes esetben a vízhőmérséklet értéke is szerepel. Az előrejelzett napokra továbbá feltüntetésre kerül a zajló és álló jég mellett annak tendenciája is. Ez erősödő vagy gyengülő lehet.

Az előrejelzés időelőnye jelenleg 6 nap. Ez indokolt esetben változhat. Az észlelt és az előrejelzett jégállapotok mindig a reggeli észlelési időszakra vonatkoznak.