Országos Vízjelző Szolgálat
Országos Vízjelző Szolgálat
HydroinfoTájékoztató az aktuális hóviszonyokról


2018 januárjára a Duna Pozsony feletti vízgyűjtő területein igen sok, az elmúlt mintegy húsz év - adott napra vonatkozó - maximális értékénél is nagyobb mennyiségű hó halmozódott fel.
A Tisza és a Dráva vízgyűjtő területein is az átlagosnál több, de nem rekord közeli a hófelhalmozódás mértéke.

Mivel a Duna vízgyűjtő területén a hófelhalmozódás általában március elejére éri el a maximális értéket, a jelenlegi rekord érték még messze nem ad egyértelmű támpontot a tavaszi időszak kezdetén érvényes hóviszonyokra vonatkozóan. A tél hátralévő részének időjárása, illetve az időszak alatt bekövetkező további hófelhalmozódás mértéke alapjaiban befolyásolhatja a tavasz elején érvényes értéket.
Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a magasságilag igen tagolt Duna vízgyűjtőn a teljes területen egy időben meginduló olvadás nehezen képzelhető el, ezért egy jelentős árhullám kialakulásához mindenképpen jelentős folyékony csapadékra van szükség. Ezt igazolják az elmúlt másfél évtizedben levonult, árvízi rekordokat megközelítő, vagy azokat meghaladó, 2002, 2006, 2010, 2013. évi árvizekkel kapcsolatos tapasztalatok is.

Mivel azonban kétségtelen, hogy a tél hátralévő részében esetlegesen végbemenő további jelentős hófelhalmozódás megnöveli egy tavaszi árhullám esélyét, az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat, és naponta elemzi a kialakult helyzetet.


2018.01.08.

e-mail: vizjelzes@vizugy.hu | tel: (361)225-4493 | fax: (361)225-4491 | telephely: 1012 Budapest, Márvány utca 1/D | postacím: 1253 Budapest, Pf.:56