Országos Vízjelző Szolgálat
Országos Vízjelző Szolgálat
Hydroinfo

Tudnivalók a jégállapotadatokkal kapcsolatban


Téli időszakban az Országos Vízjelző Szolgálathoz napi rendszerességgel érkeznek a jégállapotokkal kapcsolatos adatok mind a hazai, mind a külföldi vízügyi szervezetektől, szolgálatoktól. A Duna, a Tisza, a Dráva, valamint mellékfolyóik jégállapotáról szóló jelentések a reggeli órákban kerülnek összesítésre.
Az említett téli időszak jellemzően december 1-től március 31-ig tart, az időjárástól függően azonban ez akár rövidülhet, vagy akár hosszabbodhat is.

A jégadatok grafikus, illetve táblázatos formában is közreadásra kerülnek.

A jégjelentések összesítése mellett minden nap délelőtt előrejelzés is készül a Duna és a Tisza folyók következő néhány napban várható jégállapotára.

Mind a Duna, mind a Tisza magyarországi szakasza (a Duna esetében Pozsonyig meghosszabbítva) 4 előrejelzési szakaszra van felosztva. Az előrejelzés minden esetben az ezen szakaszokon előforduló legerősebb jégjelenséget veszi alapul. Az előrejelzések jeges viszonyok három fokozatát különböztetik meg: jégmentes, zajló jég, álló jég.

Vegyük például a Komárom-Budapest szakaszt. Ha ezen a szakaszon helyenként megfigyelhető vagy várható zajló jég és álló jég is, akkor az előrejelzésben álló jég fog szerepelni még akkor is, ha az álló jeges rész csak néhány száz méter hosszú, mely hosszúságát tekintve elhanyagolható a teljes Komárom-Budapest szakaszhoz képest.

Az előrejelzés készítésének napján a reggel észlelt és az előrejelzett jégállapot kerül közzétételre. Ez lehet jégmentes, zajló jég, illetve álló jég. Jégmentes esetben a vízhőmérséklet értéke is szerepel. Az előrejelzett napokra továbbá feltüntetésre kerül a zajló és álló jég mellett annak tendenciája is. Ez erősödő vagy gyengülő lehet.

Az előrejelzés időelőnye jelenleg 6 nap. Ez indokolt esetben változhat. Az észlelt és az előrejelzett jégállapotok mindig a reggeli észlelési időszakra vonatkoznak.

e-mail: vizjelzes@vizugy.hu | tel: (361)225-4493 | fax: (361)225-4491 | telephely: 1012 Budapest, Márvány utca 1/D | postacím: 1253 Budapest, Pf.:56